MAS Sedlčansko, o.p.s.
Místní akční skupina Sedlčansko, obecně prospěšná společnost

Tisková zpráva – Máme filmy pro venkov!

30.3.2014

Máme filmy pro venkov!

Učíme se filmem je název projektu spolupráce, na kterém pracují kromě MAS Region Pošembeří, Přemyslovské střední Čechy o.p.s., MAS Sedlčansko, o.p.s. a MAS Vyhlídky. Partnerem tohoto vzdělávacího projektu je občanské sdružení Harvest Films, jehož úkolem je především odborné poradenství ve výběru dokumentárních filmů pro zúčastněné místní akční skupiny (MAS).

Realizátoři připravili celkem 32 seminářů s diskusí rozdělených do čtyř tematických okruhů: prostupnost venkovské krajiny, samospráva na venkově, veřejný prostor na venkově a ekonomika venkova. Pomocí doprovodných dokumentárních filmů z Čech i zahraničí, které jsou promítány na seminářích, chtějí cíleně inspirovat obyvatele svých regionů, potažmo i z celé České republiky a motivovat je k myšlenkové změně života na venkově. Semináře pod vedením lektorů a praktiků jsou rozděleny do dvou bloků a to pro širokou nebo pro odbornou veřejnost. Živě se diskutuje o regionální produkci, o nevyužitých objektech vhodných pro podnikání, o možnostech vzájemné spolupráce mezi obcemi a vysokými školami, o moderním přístupu k rekonstrukcím i nové výstavbě na venkově anebo o zvyšování biodiverzity venkovské krajiny. Návštěvníci se na těchto vzdělávacích akcích mohou setkat s odborníky, jako je lektor na Českém vysokém učení technickém v Praze, Fakultě stavební, Katedře urbanismu a územního plánování doc. Ing. arch. ThLic. Jiří Kupka, PhD., který se zaměřuje na veřejný prostor a urbanismus venkova. Nebo další ikona na poli ekonomie Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D., která je aktivistkou občanské iniciativy Alternativa zdola, jež přináší nový pohled na lokální ekonomiku.

Projekt Učíme se filmem vyvrcholí 20. září 2014 jednodenním filmovým festivalem v českobrodském kině Svět. Bude to přehlídka těch nejlepších filmů ze seminářů, které vyberou účastníci a některých novinek roku 2014. I po skončení seminářů a festivalu budou promítané filmy zájemcům

k zapůjčení zdarma a to v mediatéce obsahující téměř 30 DVD u každé místní akční skupiny realizující projekt.

Chcete se stát sponzorem – partnerem projektu, prezentovat své výrobky nebo činnost na seminářích či filmovém festivalu? Dáme vám prostor! Kontaktujte Petru Ištvánikovou na emailu istvanikova@posemberi.cz, nebo volejte číslo 724 033 722. Další podrobné informace najdete na www.posemberi.cz a na Facebooku, kde máte možnost o projektu a seminářích diskutovat.

Projekt „Učíme se filmem“ je financován z Programu rozvoje venkova, Opatření IV.2.1 Realizace projektů spolupráce.

Petra Ištvániková, KMAS Region Pošembeří

MAP
MAP

PRONÁJEM PÁRTY STANU

TOULAVA

Toulava

Archiv příspěvků